Joukkoliikenteen hinta puhutti henkilöstöinfossa

Työmatkakyselyn tuloksia ja resurssiviisaiden kulkutapojen testaajien kokemuksia esiteltiin Keski-Suomen keskussairaalan henkilöstölle torstaina 13.11. Tulosten esittelyn jälkeen oli vilkasta keskustelua muun muassa joukkoliikenteen hinnasta ja pyöräparkeista. Tilaisuudessa julkistettin myös arvonnan voittajat.

Onko autoilun osuus yli vai alle puolet sairaalan henkilöstön työmatkoista? Entä tulevatko lääkärit vai hoitajat useammin töihin autolla? Näin arvuutteli osallistujia hankkeen konsultti Ville Voltti Mobinet Oy:stä ennen kuin esitteli työmatkakyselyn tulokset.

Enemmistön veikkaukset menivät molemmissa kysymyksissä metsään. Oikeat vastaukset ovat, että autoilun osuus on himpun alle puolet matkoista ja hoitajat tulevat useammin autolla kuin lääkärit. Vastaukset kuvastavat sitä, että ihmisten ennakkokäsitykset liikkumistottumuksista eivät aina pidä paikkaansa. Siksi on välillä hyvä mitata, miten me oikeasti kuljemme – ja miten me voisimme kulkea. Näin luodaan pohjaa paremmalle suunnittelulle.

Palkintopauliina 1

Henkilöstöjohtaja Eeva Aarnio ja viestintäpäällikkö Tuija Melville haastattelevat arvonnan pääpalkinnon voittanutta Pauliina Tolvasta.

Työmatkakyselyyn vastanneiden kesken arvottiin 10 palkintoa. Pääpalkinto, seitsemänvaihteinen Tunturi-pyörä, meni osastonhoitaja Pauliina Tolvaselle. Pyörä oli mieluinen yllätys työmatkansa pyörällä kulkevalle Pauliinalle, jonka vanha pyörä veteli jo viimeisiään. Muina palkintoina jaettiin pyörän valoja ja heijastimia.

Henkilöstöjohtaja Eeva Aarnio kehui hankkeen prosessia: ”Kun laitetaan monta näkökulmaa – muun muassa terveys, pysäköinti ja ympäristö – saman pöydän ääreen, syntyy uutta”. Eeva kiitteli myös kaupungin valmiuksia kuunnella asiakkaiden tarpeita ja tehdä tarvittavia muutoksia joukkoliikenteen linjoihin ja vuoroihin esimerkiksi sairaalan työvuorojen mukaan.

Kari 1

Apulaiskaupungininsinööri vastasi joukkoliikenteeseen liittyviin kysymyksiin.

Apulaiskaupungininsinööri Kari Ström Jyväskylän kaupungilta vahvisti, että asiakkaita halutaan kuulla. ”Kaupungilla on heinäkuusta lähtien ollut tilaajana vastuu joukkoliikenteen järjestämisestä. Nyt on siis todella mahdollista keskustella esimerkiksi muutoksista joukkoliikenteen hintoihin,” hän  kertoi. Hän kuitenkin muistutti, että viime kädessä hintoihin vaikuttaa matkustajamäärät: mitä enemmän matkustajia sitä halvemmat hinnat.

Henkilöstöjohtaja Aarnio oli yksi hankkeen resurssiviisaista kokeilijoista ja sai sinisen Poni-merkkisen pyörän lainaan. ”Meille syntyi Ponin kanssa hyvin läheinen suhde näiden kolmen viikon aikana”, Eeva kertoi. ”Kahden kilometrin pituiset työmatkani olivat todella mukavia pyöräillä”, hän jatkoi. Eevan tuli kokeiltua pyöräilyä kaikenlaisissa keleissä ja hän havaitsi, että säällä oli yllättävän vähän vaikutusta. ”Minun ongelmaksi meinasi koitua tavarat, mutta senkin pystyi ratkaisemaan, kun vain organisoi päänsä uusiksi.”

Oma kokeilu toi ihan eri tavalla näkemystä olosuhteiden merkityksestä työmatkapyöräilylle. ”Kokeilun aikana huomasin, että katetut pyörätelineet ovat todella tärkeitä”, Eeva totesi ja jatkoi, että pyöretelineiden ja kuivauskaappien riittämättömyyteen on jo alettu puuttua ja hankittu niitä lisää. ”Valitettavasti telineet eivät kuitenkaan ole katettuja”, hän harmitteli. Taloudellinen tilanne asettaa tässäkin suhteessa haasteita.

Info 2

Keskustelua henkilöstötilaisuudessa.

Tilaisuuden lopussa oli hyvää keskustelua, ja tulipa esiin muutamia parannuskohteita ja ideoita. Kameravalvontaa ehdotettiin pyörätelineille, koska pyörävarkauksia sattuu ilmeisen usein. Lisäksi kehotettiin olemaan yhteydessä Jyväskylän polkupyörälijöihin, joilta voisi saada kaikenlaista tukea pyöräilyyn liittyvän koulutuksen ja tapahtumien järjestämisessä.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s