Resurssiviisaat liikenteessä

Ryhmähaastattelun pyöräilyn kokeilujaksolaiset sovittivat päähänsä uudet istuvat kypärät.

Ryhmähaastattelun pyöräilyn kokeilujaksolaiset sovittivat päähänsä uudet istuvat kypärät.

Joukko sairaalan työntekijöitä kokeilee käytännössä resurssiviisaita tapoja tehdä työmatka viikon ajan. Neljä pyöräilee, neljä käyttää joukkoliikennettä ja yksi mittaa joukkoliikennematkaan liittyvän kävelyn määrää. Lainaukset ovat resurssiviisaiden kokeilijoiden mietteitä haastatteluissa tai päiväkirjamerkintöjä.

Harmitti, etten pidä bussia edes vaihtoehtona” 

Monelle autoiluun tottuneelle voi joukkoliikenne tai työmatkan pyöräily tuntua vieraalta ajatukselta. Päiväkirjoihin onkin kertynyt merkintöjä tilanteista, joissa on ajateltu auton olevan tarpeen, mutta tarkemmin mietittynä asian olisi voinut ratkaista toisinkin.

”Kotimatkalla töistä en olisi autoa tarvinnut. Menimme yhdessä mieheni kanssa kauppaan, molemmat töistä omilla autoillamme. Mies olisi voinut hakea minut töistä tai olisin voinut kävellä kauppaan.”

Omista tavoista ja tottumuksista on vaikea irrottautua. Kokeilujakson tarkoitus onkin ravistella tottumuksia ja miettiä vaihtoehtoja autolle. Kun joukkoliikenteen, kävelyn tai pyöräilyn ottaa rutiinikseen, se sopii monen arkeen hyvin – monet jopa nauttivat päivittäisestä hetkestä, joka tarjoaa mahdollisuuden lueskella tai olla hetken ulkoilmassa omissa ajatuksissaan.

”Kun alkaa tuntea omien suosikkibussien aikatauluja niin voi tähdätä johonkin tiettyyn bussiin, mikä vähentää pysäkillä odottelua.” 

”Olen tottunut joukkoliikenteeseen yllättävän hyvin”

Bussilla kulkeminen tarjoaa mainion vaihtoehdon saada päivittäinen kävely- ja ulkoiluannos. Varsinkin syksyn pimetessä päivittäinen ulkoilu voi muuten jäädä vähälle.

”Menin aamulla bussilla töihin ja iltapäivällä kävelin ensin sairaalalta kaupungille ja ostosten jälkeen ajoin bussilla kotiin.  Keskustaan kävely asioita hoitamaan ei ole ollenkaan huono idea työpäivän jälkeen.  Kävelemällä keskustaan säästää yhden bussimatkan ja saa samalla hieman liikuntaakin.”

Jalkaisin kulkeminen on monelle rauhoittumishetki, varsinkin kun työssä ”täytyy olla sosiaalinen”.

”Kävely virkistää, ulkoilma ennen työpäivää tekee hyvää.”

”En haluaisi tehdä työmatkaani nopeammin, 2 kilometrin kävelymatka tarjoaa sopivan ajan rauhoittua.”

Työmatkan pyöräilijälle pukeutuminen voi tuoda haasteita. Jos pyöräilijää palelee, niin kylmä osuu varpaisiin, sormiin tai korviin, jotka kannattaa suojata hyvin. Muuten voi pukea hieman vähemmän kuin muuten pukisi.

”Pukeuduin aamulla naparetkelle pyöräilläkseni töihin, mutta ilma olikin kuin huhtikuinen leppeä kevätsää.”

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s