Resurssiviisaat lähtivät matkaan

Keski-Suomen keskussairaalan työmatkakyselyn tuloksia syvennettiin ryhmähaastatteluissa, joihin kutsuttiin noin viisikymmentä työntekijää.

Tarkoitus oli löytää keinoja, miten työmatkoja voitaisiin tehdä resurssiviisaasti eli lisätä kävelyä, pyöräilyä tai joukkoliikennettä.

Joukko sairaalan työntekijöitä kokeilee käytännössä resurssiviisaita tapoja tehdä työmatka viikon ajan. Neljä pyöräilee, neljä käyttää joukkoliikennettä ja yksi mittaa joukkoliikennematkaan liittyvän kävelyn määrää. Yksi on jo entuudestaan aktiivinen kävelijä. Pyysimme heitä pitämään pientä päiväkirjaa kokemuksistaan – hyvistä ja huonoista.

Tavoitteena on tuoda esiin kävelyyn, pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen liittyviä hyviä puolia ja kannustaa sitä kautta entistä useammat näiden liikkumistapojen pariin.

JKL_kokeilijat_676px

Ryhmähaastatteluun osallistuneet Marja Ketola, Leena Korhonen, Merja Sundström, Sari Heiskanen, Eeva-Leena Pakarinen ja Kaisa Jokinen lähdössä matkaan. Joukkoliikenteen kokeilijat saivat 10 matkan Linkkilipun.

 Ryhmähaastatteluista nousi myönteisiä kokemuksia:

”Työmatkaa kävellessä ajatukset siirtyvät seuraavaan paikkaan. Kävely on rauhoittumisvaihe, jossa saa olla omien ajatustensa kanssa, kun työssä on paljon ihmisten kanssa paljon tekemisissä.”

”Kun tulee pyörällä töihin, on töissä paljon virkeämpi heti aamusta.”

”Bussilla töihin tulo ei pidennä työmatkan pituutta, kun huomioi parkkipaikan etsimiseen kuluvan ajan.”

Kehittämistä on myös paljon. Bussilippujen hintoja toivottiin halvemmiksi, ja bussivuorojen pitäisi sopia paremmin yhteen työvuorojen kanssa. Lumen auraus, valaistus ja väylien turvallisuus on tärkeää sekä kävelijälle että pyöräilijälle. Työpaikalla pitäisi voida säilyttää pyörää katetussa ja mieluiten lukitussa tilassa. Märkien vaatteiden kuivatukselle toivottiin lisää tilaa, ja omien varusteiden säilyttämiseen kaappeja.

Eeva_676px

Yksi pyöräilyn kokeilijoista on henkilöstöjohtaja Eeva Aarnio. ”Kyllähän minun piti itsekin lähteä kokeilemaan, kun kerran työmatkani on vain kaksi kilometriä. Aikaisemmissa työpaikoissa on tullutkin pyöräiltyä, mutta sitten se on jotenkin jäänyt ja pyörä on ruostunut pihalla.” Nyt Eeva sai pariksi viikoksi lainaan hyväkuntoisen peruspyörän.

Mainokset